е денят, в който християните честват Възкресението на Сина Божи

...
 е денят, в който християните честват Възкресението на Сина Божи
Коментари Харесай

Великден 2021: Кога се пада и кога трябва да постим?

 е денят, в който християните празнуват Възкресението на Сина Божи Иисус Христос.
Това е на третият ден откакто Христос е разпънат на кръст и заровен. Празната гробница е забелязана от дамите мироносици, посетили гроба. След това Иисус Христос се явява на Мария Магдалена, а след това и на апостолите.
Католическата и Протестантската черква също означават Възкресение Христово.

Кога се пада Великден През 2020 година Великден се пада на 2 май, когато е краят на  . Тази година те стартират от понеделника след Сирни Заговезни, който е на 14 март.

Католическата черква пресмята Великден по Грегорианския календар, до момента в който православните църкви употребяват Юлианския календар. Затова и някои години празникът при двете църкви се пада на една дата, а в други години – на друга.

За последно съвпадане имаше на 16 април 2017 година. Следващият път, когато православният и католическият Великден ще съвпаднат, е Великден 2025 година – 20 април.

Интересно:  Всеки, който провежда женитба, би трябвало да знае, че Великденските пости са най-строгите пости в годината. Докато те траят, сключването на църковни бракове е строго неразрешено. Това е повода една от най-предпочитаните и известни дати за женитба да бъде последната събота преди началото на постите в дадената година. Също по този начин, мощният брачен сезон стартира с приключването на постите. Тоест, след Великден.




Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР